2020-2021 Dönemi Burslar hakkında önemli duyuru...
 
 
 
 
 
 

E- Devlet Sistemi
Namaz Vakitleri
Seçmen Bilgileri 
Resmi Gazete
Motorlu Taşıt Vergisi Sorgulama
 

devamı...



İletişim ve İnsan...
Anasayfa  »  Yazarlar » Caner Arabacı »  İletişim ve İnsan...

Doç. Dr.
Caner ARABACI

 


Başlık “İletişim ve İnsan” olunca, suyu çok götürecek bir hamuru yoğuracaksınız demektir.
   Zira insan, hangi yönden bakılırsa bakılsın iletişim içre bir varlıktır. Yakın çevresi, aile, akraba, komşu, mahalle ve daha geniş sosyal havuzla veya resmi yapı, devlet kurumlarıyla; insan-insana ilişkileri eş-dost, arkadaş ya da kendi kendisi ile ilişkisi; hep başlı başına okunması, anlaşılması gereken, iletişim adı altında değerlendirilebilecek gelişmelerdir. Hatta bu ilişkilerdeki geçirimsiz, iletişime kapalı görülen davranış ve tavırları da aslında birer iletişimdir. Zira her davranış, mademki onu algılayanlara bir mesaj içeriyor; ister sözlü ister sözsüz yani bedeni, yüz hatları, jest ve mimikleriyle olsun bir iletişimdir.
   İnsanı anlamaya yönelik metotların farklılığı, iletişim olgusunu görmeye engel olmamalıdır. Sempatik veya empatik davranma, mesajı algılamak isteyenlerin yöntemidir. Yöntem; karşıdan, dışarıdan gelen mesajın gerçekliğini ortadan kaldırmaz, onları yok edemez. Güneşte, gözünü kapayanın sadece kendine karanlık ettiği gibi.. Burada, algılamama, anlamama yine bir iletişim sorunu olarak değerlendirilebilir.
    İnsan, bilinmeyenleri bilinenlerinden çok daha fazla olan bir umman.. Biyolojik varlığı, fiziği ile görünen yüzünün gerisinde; psikolojisi, ruh iklimi, hisleri, duyguları, düşünceleri, algılarıyla birlikte kompleks bir yapıya sahip. Dışarıya verdiği her mesaj, o karmaşık yapıyla bağlantılı. İletişim; insanı tanıma, anlama, anlaşmada araç. Yani okyanusu dolaşmak, aşmak üzere yola çıkanların, hatta zorunlu yolcuların aracı. İnsan deryasını, onun derununu kavrayabilmek için sinyallerin alınıp-verilmesi, alıcı ve vericilerin açık olması gerek.. Ve bu durum, aslında bir zorunluluk.. Diğer yönden de erdemli bir iş.. Bir zorunluluk, çünkü iletişim, yalnız yaşayamayan sosyal bir varlık olarak insanın; bir noktadan sonra hava, su kadar tabii, yaşatıcı, onlar kadar organik kabul edilebilecek bir ihtiyacı..
    Erdemli bir iş, çünkü insan labirentinin girift yapısı içinde dolaşmak; balta girmemiş tropikal ormanlar kadar keşiflere, bilinmeyenlere sahip bir alanda seyahat etmek gibi.. Bu alanda dolaşmayı göze almak, güçlüklere katlanmak, bir fedakârlık.. “İnsan denen meçhule” yol alma fedakârlığı.. O temel ihtiyaca hangi anlamı giydirirseniz giydirin, neticede işiniz iletişim olmaktadır. Umulur ki, en güzeli, en tatlısı, en meyvelisi, rayihası en hoş olanı ile olsun. Dil veya bedenlerden uçuşan mesajlar yüreklerde yer bulsun. Değilse, iletişim olmayacaksa dil, yüz, yürek niçin var olsun?. Onların olmadığı yerde insan mı olur? Onun için insan, eşittir “iletişim varlığı” demek, herhalde abartı olmayacaktır..

 


  


» Yorumlar
BAHRİ GÜZEL - 01/01/2011 12:30
HOCAM YAZILARINIZADA SİZEDE HAYRANIM. ÖNEMLE BELİRTMEK İSTERİMKİ, BEYŞEHİR İÇİN TÜRKİYEMİZ İÇİN SİZİN GİBİ BİRİNİN TBMM DE MUTLAKA OLMASI GEREKİR. ALLAH A EMANET OLUN.

kamil ARABACI - 23/04/2010 15:50
Yazınızı bir solukta okudum çok beğendim. Herkes payına düşeni almalı yazıdan,ömrünüze bereket,huzur dolu yavaş geçen bir ömür dileğiyle değerli hocam amcam`a teşekkürler ellerinden öperim

AYHAN EREN TEM ŞB ANKARA - 30/01/2010 19:32
sevgili üstat sayın hocam iyiyki sizin gibi değerleri kasabamız yetiştirmiş siz eli ayağı öpülecek çok özel insanlarsınız elinize dilinize ve kaleminize sağlık saygılarımla

Engin Demir - 08/12/2009 21:14
Sayın hocam kaleminize sağlık, başiarılar....

RAŞİT KOLAÇ - 06/09/2009 10:41
SAYIN HOCAM SAYGILAR.İNSAN VE İLETİŞİM BİR BÜTÜNDÜR.SİZİ YAZINIZ İÇİN CANDAN KUTLUYORUM.ORDU ÜNYE VEREM SAVAŞ DERNEGİ BAŞKANI.

ayhan eren polis - 29/07/2009 19:05
sayın hocam kalemine eline ve diline sağlık saygılarımla

ERKAN ERENLİ - 27/07/2009 23:22
Hocam selamun aleykum, Yazınızın kıssasından hissemi aldım,sağolun.kaleminize sağlık.saygılarımla.erkan erenli-nüfus memuru-derinkuyu/NEVŞEHİR(Rum-muhacir diyarı)

durmuş akkoca - 04/07/2009 22:35
öncelikle selam alayküm bazı selamlarını aldıgım için teşekkür ederim görevinizde başarılar dilerim selamlar



» Yorum Ekle
Ad Soyad :
Yorum :
Geri